Eddik er et mirakelprodukt når det kommer til rengjøring. Dette naturproduktet fungerer til det meste, og markiser er absolutt en av disse tingene. Eddik vil ikke fjerne absolutt alt - alltid, men det meste.
Det har i tillegg lav innkjøpspris hvis man velger å kjøpe det i høyere konsentrasjon fra andre forhandlere som selger eddikessen (32%). Vi anbefaler å kjøpe eddik i større mengder fra forhandlere som selger det i høyere konsentrasjoner.
Ofte kan det lønne seg å kjøpe nye markiser i stedet for å bruke flere timer på å vaske dem. Ønsker du uforpliktende tilbud på solskjerming? Fyll ut vårt tilbudsskjema for å motta gode tilbud på dine nye markiser.
Eddik er et veldig effektivt vaskemiddel når det kommer til rengjøring av enkelte typer flekker, men vil ikke fungere like bra til alt. Eddik er en syre som har pH-verdi på rundt 3.1, og vil derfor etse bort enkelte flekker på en skånsom måte.
Eddikessens (32%) er også svært billig, og man kan få kjøpt 1 liter for rundt 50-60 kroner. Avhengig av overflateareal man har tenkt til å vaske, vil det ofte holde med 1L. Eddik til matlaging på 7% vil ikke være kraftig nok.
Vi vil anbefale å bruke alminnelige skånsomme såper til organisk forurensing som sopp, men eddik på flekker som er vanskelige å fjerne. En av disse typene er jordslag, som kan være svært vanskelig å fjerne med basiske vaskemidler.
Jordslag (Kilde, paastell.no) kan forekomme hvis mugg- og svertesopper får fotfeste over tid i et vått og varmt klima. Jordslag kan være utrolig vanskelig å fjerne, men eddik er det perfekte våpenet mot jordslag på grunn av sin lave pH-verdi og skånsomhet.
Heldigvis, vil det i de fleste tilfeller være mulig å fjerne jordslag som har bygd seg opp over tid med eddik. Dette er en forhåndsvis enkel prosess, men som krever litt ventetid. Man bør bruke eddikessen på 32-35% for å oppnå ønsket effekt.
Denne skal blandes ut, før man begynner å vaske. Hvis man ikke blander eddikessensen vil den være svært etsende, og kunne skade markisene eller deg.
Obs: Eddikessens (35%) er sterkt etsende for øyne, slimhinner og hud. Hvis du får eddikessens på huden eller øynene, må du skylde umiddelbart og ringe giftinformasjonen for ytterligere råd.
Får du eddikessens i munnen må du umiddelbart ringe 113.
Vaskeprosessen i seg selv er svært simpel, men det er noen ting man bør være oppmerksomme på, før man begynner å vaske markisene med eddik for å få et best mulig resultat, men også for tryggheten sin del.
Eddikkessen er som nevnt svært etsende, og kan påføre skader på selve duken, men også deg som person. Slapp helt av, så lenge man tar forhåndsregler, går det helt fint å vaske markiseduken på en trygg måte.
Slik vasker du markisene med eddik på en trygg og effektiv måte:
Hvis markisene bare har overfladisk grønske, og ikke jordslag, kan man først forsøke å vaske dem med skånsomme vaskemidler som Zalo eller grønnsåpe uten salmiakk. Salmiakk kan skade duken, og bør unngås.
Man må bruke skånsomme vaskemidler på markisene, og Zalo eller grønnsåper uten salmiakk er utmerkede valg. Da følger man den samme prosedyren som med eddik, men man trenger ikke å la markisene trekke i 24 timer før man vasker.
Hvis grønsken ikke forsvinner med Zalo eller grønnsåpe, kan man forsøke med eddik. Det finnes også spesialutviklede vaskeprodukter til markiser. Det kan være verdt å gi noen av disse et forsøk også.
Tips: Vindusmarkiser kan også få grønskevekst og jordslag. Det er viktig å vaske disse like regelmessig som terrassemarkiser.
For å unngå at markisene skades, bør man vaske dem med eddik når det regner eller er overskyet. Vår og høst anbefales, da man slipper de varmeste dagene, og det er i tillegg større sannsynlighet for regn eller skyer.
Det er veldig naturlig å vaske markisene om våren og høsten, da man tar de frem om våren og ruller dem inn før vinteren! Da slår man to fluer i en smekk, og får vasket markisene skikkelig.
Det er anbefalt å vaske markisene utenom disse to tidspunktene, hvis de har behov for det. Enkelte steder vil være mer utsatt for fuktighet og varme. Et annet eksempel er hvis man har rullet dem inn når de er våte - da bør de ofte vaskes på nytt.
Vi stilte initialt et spørsmål i artikkelen: Er det mulig å vaske markisene med eddik? svaret er et rungende, ja! Utblandet eddikessens (32-35%) fungerer perfekt til vanskelige flekker som for eksempel jordslag.
Skal man bare foreta en enkel vask av markiser som ikke er flekkete, kan man i stedet benytte seg av andre mer skånsomme vaskemidler som for eksempel Zalo eller grønnsåpe uten salmiakk.
Husk at eddiken må blandes ut før bruk, og at eddikessens er svært etsende - spesielt i ublandet konsentrat. Man bør ha et blandingsforhold på rundt 1 del eddik og 5 deler vann. Blandingsforhold på 1/6 - altså 2 desiliter eddik per liter vann.
Man får som regel kun kjøpt 32% eddik hos de fleste forhandlere av sikkerhetsårsaker, men effekten vil være svært lik 35% i praksis.
Eddik vil fungere dårligere til grønske, alger og levende sopp. Da anbefales basiske vaskemidler med en pH-verdi over 7. Ofte brukes vaskemidler med en pH-verdi på 8-14 til dette.
Vær oppmerksom på at vaskemidler med høy pH-verdi også vil være etsende. Vi anbefaler derfor å være forsiktig når man blander disse, og i ettertid.
Ring 113 hvis du har svelgt noe, eller giftinformasjonen om du har fått dette i øyne eller på huden.
Visste du at: Det er mulig å kjøpe markiser til pergolaen?
Det anbefales å rengjøre sine markiser jevnlig, men å vaske dem minst 2 ganger i året. Hvis markisene har begynt å få mye sopp, alger eller grønske på seg, kan man gjerne vaske dem.
Lett rengjøring bør gjøres når det er tid. Det kan være lurt å koste bort pollen og andre planterester som samler seg, før de får grofeste og regnet kommer. Dette blir fort til mugg og diverse svertesopper.
Har man i tillegg rullet inn markisen når den var våt, og glemt å ta den ut i løpet av noen dager, bør man i mange tilfeller vaske markisen.
Man må bruke skånsomme vaskemidler for å bevare de vannavstøtende egenskapene til markisen, forlenge levetiden og ivareta utseendet.
Det beste er ofte skånsomme husholdningsprodukter som Zalo og grønnsåpe. Sterke vaskemidler som salmiakk, bør man holde seg unna.
Hvis markisene har fått jordslag eller vanskelige flekker, vil utblandet eddikessens(32-35%) være det beste. Blandingsforholdet er ⅙ med 1 del eddik og 5 deler vann.
Eddik er et av de beste produktene til å fjerne svartsopp (svertesopp og jordslag), og er i tillegg et veldig billig alternativ. Det finnes ulike produkter man får kjøpt, som er utviklet til å fjerne svartsopp og jordslag på markiser - hvis eddik ikke fungerer.
Rådfør deg gjerne steder som selger vaskeprodukter hvis du har svartsopp som er veldig vanskelig å få vekk, men man kan fint forsøke med eddik til å begynne med.
Eddik kan drepe sopp, og har antibakterielle egenskaper som bidrar til å drepe soppen. Noen ganger må man sterkere til verks, men veldig ofte vil eddiken ta seg av de fleste sopparter.
Hvis soppveksten er veldig utbredt, kan det kreve flere vask, eller innkjøp av kraftigere vaskemidler. Tar man tiden til hjelp, vil eddik ofte være nok.
Få pristilbud på ditt prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Få tilbud